Finike

Antalya’nın batı sahil şeridinde yer alan ve Batı Akdeniz’in portakal cenneti olan Finike, Likya uygarlığının önemli liman kenti olarak da tarihte yerini almıştır. Bu güne kadar başta portakal olmak üzere narenciye üretimi ile tanınan Finike’nin Turunçova mahallesinde yetişen portakal California Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel araştırmada birinci olmuştur. Finike, son yıllarda turizm alanında da adını duyurmaya başlamış ve Portakalı gibi bu alanda da marka olmak için güçlü adımlarla ilerlemektedir. 8 km uzunluğunda sahil şeridi ve Gökliman, Çağıllı, Andrea Doria gibi koyları ile turkuazı, maviyi, yeşili bir tablo zerafetiyle ziyaretçilerinin akıllarına kazımaktadır. Limyra ve Arykanda gibi Likya uygarlığının önemli iki kentine de ev sahipliği yapan Finike, konumu nedeniyle bir çok kültürel ve doğal öneme sahip gezi noktalarına yakınlığı ile ziyaretçilerine eşsiz avantajlar sunmaktadır. LİKYA, Kayra antik bölgesinin güneyinde Fethiye ile başlayan ve doğuda Antalya yakınlarındaki Phaselis ile sınırlı bir antik bölgedir. Diğer adıyla ise Teke Yöresidir.

Bu coğrafya, M.Ö 1200'ler ile başlayan yaşam, Hitit döneminde LUKA Ülkesi olarak geçer ve sonrasında ise Likya olarak bilinir. Coğrafyasının etkisi ile olsa gerek, Likyalılar özgürlük sevdaları, kahramanlıkları ile mitolojide ve Homer'in dizelerinde, Herodot’un anlatılarında yer almışlardır. Likya bağımsız kent devletlerinden oluşan federe bir yapıya sahiptir ve demokrasinin beşiği olarak bilinen Yunan demokrasisinden çok daha eskilere uzanan yapısı ile Fransız devrim anayasasına ve ABD'nin federe anayasasına örnek oluşturmuştur. Pers istilası, İskender dönemi, Akdeniz’e hakim olan şövalyelerin, Arap akınlarının ve Selçuklu, Osmanlı döneminin izlerini taşıyan bu harika coğrafyanın önemli bir yerleşimi ise Likya'nın LİMYRA'SI, sonraki dönemlerin Finike’sidir.

Hırçın Akdenize paralel uzanan Beydağları, akarsuları, sedir ormanları, verimli toprakları, sarp kayalıklardaki kent devletleri ve Kaya Mezarları ile tarih boyunca LİKYA Federe Kent devletlerine ev sahipliği yapan bu topraklar her zaman arkeoloji dünyası içinde çok önemli olmuştur. Finike, çok özel iklim ve topografik özellikleri ile türkiyenin bir numaralı narenciye tarımı alanıdır. Bu nedenle de deniz ve güneşin pazarlandığı günümüz çarpık turizm anlayışının dışında, son yıllarda tarım ağırlıklı bir kasaba turizmini de sunma kararlılığındadır.

Finike her yıl yapılan Portakal Festivali ve dönem dönem Arykanda antik kentinde ücretsiz olarak gerçekleştirilen Buika, Angelina Akbar, Tekfen Filarmoni orkestrası gibi konserleri ile de meraklılarının akınına uğramaktadır. Finike’nin kuzeyinde, eski evleri ve dünyaca ünlü, “yüzyılın definesi” olarak anılan Elmalı sikkelerinin imitasyonlarının da yer aldığı Elmalı müzesi ile Elmalı ilçesi bulunmaktadır. Doğusunda Likya uygarlığının Rhodopolis ve Gagai antik kentlerine ve Adrasan gibi muhteşem bir koya ev sahipliği yapan Kumluca, batısında ise Noel Baba ve Myra antik kentine ev sahipliği yapan Demre ile çevrilmiştir. Finike’nin, Olimpos Antik Kenti, Çıralı Sahili, Yanartaş, Tahtalı Dağı, Gelidonya Feneri gibi gezi noktalarına yakınlığı, bisiklet, yürüyüş, tekne turları için de farklı alternatifler sunmaktadır. Türkiye’nin ilk uzun mesafeli ve dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olan Likya yolunun işaretlenmiş noktalarının tam ortasında yer aldığı için Finike aynı zamanda yürüyüşçülerin kamp ve mola merkezi olarak da hizmet vermektedir.

“Dede Evi“ de, işte bu anlayış ile yaşanmışlıkların sindiği bu kasabanın kalbindeki bir konakta misafirlerini ağırlamaktadır.

Haydi hep birlikte tarihe, yeşile, denize ve güneşe kavuşmak için Finike’de buluşalım.

Image
Image
Image
Image